Descopera cadrul natural si antropic Maramuresean
Open
X

Monumente istorice.

Exista in aceasta zona numeroase locuri istorice, muzee si care memoriale. Faima regiunii se datoreaza mai ales monumentelor arhitecturale traditionale, peste 200, perfect pastrate pana in prezent. Toate acestea sunt pentru locuitori parte din viata de zi cu zi: case traditionale incantatoare, porti minunate din lemn, cunoscute peste tot in lume, biserici frumoase din lemn, cu turnuri care parca ating cerul.

Unul dintre produsele turistice reprezentative pentru aceasta zona este redat de cele doua biserici cu hramul Sfantului Nicolae. Biserica din Buleni, dateaza din 1736 avand un pridvor largit ulterior, un turn-clopotnita alaturat turnului turnului obisnuit, fiind unica constructie din lemn cu doua turnuri. Biserica din Fata, “de peste apa”, dateaza din 1680, fiind numita si biserica nistorestilor. Ambele biserici sunt declarate monumente istorice si fac parte din patrimoniul UNESCO.

Biserica de lemn „Sf. Nicolae” a Nistoreştilor

Anul construcţiei: 1680

Prezenţa celor două turnuri în biserica din lemn este unică şi de departe dă impresia a două bisericuţe, construite alături.

Biserica are un plan dreptunghiular şi o absidă pătrată, iar acoperişul are streşini duble. Pe faţada vestică era un portal mic cu stâlpi, dar după al doilea război mondial un portal mai mare a fost construit în faţa bisericii. Acest portal are o structură pătrată cu stâlpi şi un al doilea turn deasupra. Pe tocul lat al uşii de intrare încă mai există urme ale picturilor care înfăţişează Arhanghelii Mihail şi Gavril.

 

Biserica de lemn „Sf. Nicolae” a Bulenilor

Anul construcţiei: 1722-1736

Silueta bisericii este diferită de multe altele, având în vedere că turla se află în mijlocul edificiului, cu un acoperiş lung, cu streşini duble ce se întind pe fiecare parte.

Biserica familiei Buleni a fost construită între anii 1722-1736, probabil în locul bisericii anterioare, incendiată în

timpul invaziei tătare.

Pe partea vestică se află portalul cu două caturi şi cu intrarea pe partea sudică. Portalul este o adăugare târzie, aşa cum bine se observă din portalul original, mult mai mic, cu arcuri rotunde, aflat în interiorul celui nou.